Kola cupcakes
Cupcakes
4.75 dl vetemjöl
1.5 tsk bikarbonat
2.5 dl kakao
0.5 tsk salt
170 g smör (rumstempererat)
3.5 dl farinsocker
2.25 dl socker
3 st stora ägg (uppdelade i vita och gula)
3.5 dl kaffegrädde
2 tsk vaniljsocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 160 grader och ta fram tolv muffinsformar.
2. Sikta mjöl, bikarbonat, kakao och salt i en skål och ställ åt sidan.
3. Vispa smöret tills det är mjukt och smidigt (cirka tre minuter med elvisp).
4. Tillsätt farin- och strösocker och vispa tills det blir vitt och fluffigt.
5. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje.
6. Häll sedan de torra ingredienserna i smeten i omgångar tillsammans med kaffegrädde och vaniljsocker.
7. Häll smeten i kakformarna och grädda i 20–30 minuter eller tills bakstickan är torr när du tar ut den.
8. Häll smeten i kakformarna och grädda i 20–30 minuter eller tills bakstickan är torr när du tar ut den.
9. Kolatopping
Vispa smöret tills det är mjukt och krämigt, tillsätt båda sockersorterna i omgångar och vispa i cirka
två minuter med elvisp.
10. Tillsätt mjölk och sirap och vispa tills glasyren har en bra bredkonsistens (cirka tre till fem minuter med elvisp).
11. Glasyren håller sig i två dagar i en lufttät låda i rumstemperatur.
Vi tog lite för mycket i varje form så de rann ut som en stor kaka...


